New Sound Card, PRA Not Working

PRA, BeqMoni, Theremino, Fitzpeaks and beyond!
Post Reply
User avatar
Geoff
Posts: 98
Joined: 01 May 2015, 12:21
Location: Marathon County, Wisconsin
Contact:

New Sound Card, PRA Not Working

Post by Geoff » 02 Sep 2017, 09:07

Hey all, I got a new sound card, an Asus Xonar DSX https://www.asus.com/us/Sound-Cards/Xonar_DSX/
The built in one on my PC had a max sample rate of 48kHz, and I wanted to upgrade. After installing the card and the drivers, I updated the settings in PRA and tried a pulse shape acquisition. No matter what settings I tried, PRA shows no pulses. When I listen to the input, you can here the usual static from the GS, but PRA isn't seeing it. I thought maybe it was a problem with the card, but Theremino works just fine.

Anyone have some advice for me?
Attachments
pra problems.PNG
Geoff Van Horn

Anchorage and Deadhorse Alaska

User avatar
Steven Sesselmann
Posts: 661
Joined: 27 Apr 2015, 11:40
Location: Sydney
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Steven Sesselmann » 02 Sep 2017, 15:12

Geoff,

Strange, I haven't seen this problem before. Have you checked the audio settings on the PC side?

What sample rate are you running at?

If you are running 192 kHz, the 100 µs pulse might be a bit long, because 1 sec / 192000 Hz * 16 samples = 83 µs

In this case you might want to shorten the pulse a bit, but you need to solve the connection problem first.

Steven
Steven Sesselmann | Sydney | Australia | gammaspectacular.com | groundpotential.org | beejewel.com.au |

User avatar
Geoff
Posts: 98
Joined: 01 May 2015, 12:21
Location: Marathon County, Wisconsin
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Geoff » 02 Sep 2017, 15:28

I read your post discussing sample rate previously. I have the sound card set at 24 bit, 96 kHz, and PRA audio input set to the same. I've tried left, right and both channels to no avail. I've also tried 16 bit, 48 kHz with no success. I went ahead and uninstalled and reinstalled PRA, but still no luck. The strange thing is that Theremino works.
Geoff Van Horn

Anchorage and Deadhorse Alaska

User avatar
Steven Sesselmann
Posts: 661
Joined: 27 Apr 2015, 11:40
Location: Sydney
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Steven Sesselmann » 02 Sep 2017, 17:36

Geoff,

Sounds like something we need to elevate to Marek, what information can we provide on the hardware software side?

Steven
Steven Sesselmann | Sydney | Australia | gammaspectacular.com | groundpotential.org | beejewel.com.au |

User avatar
Geoff
Posts: 98
Joined: 01 May 2015, 12:21
Location: Marathon County, Wisconsin
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Geoff » 03 Sep 2017, 05:20

Here are screenshots of all the relevant things I could think of. If there is anything else, let me know.

https://drive.google.com/open?id=0BzNhg ... WR2WmdFaTA
Geoff Van Horn

Anchorage and Deadhorse Alaska

User avatar
Geoff
Posts: 98
Joined: 01 May 2015, 12:21
Location: Marathon County, Wisconsin
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Geoff » 03 Sep 2017, 05:28

Oh wait. If this sound card has stereo input, do I need to make a new cable? I'm using the TS that came with the GS, and I tried the TRRS to TS cable that came with the Gammascout. Should I go ahead and put together a TRS
to TS cable?
Geoff Van Horn

Anchorage and Deadhorse Alaska

User avatar
Steven Sesselmann
Posts: 661
Joined: 27 Apr 2015, 11:40
Location: Sydney
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Steven Sesselmann » 03 Sep 2017, 10:20

Geoff,

The Mono cable TS and the TRS should be compatible, both have left channel on the tip and ground on the base, but the TRRS is completely different, it has the mic input on the base and ground on the first ring.

Using the Mono cable, you should have the signal on the left channel.

Have you checked the cable?

Steven
Steven Sesselmann | Sydney | Australia | gammaspectacular.com | groundpotential.org | beejewel.com.au |

User avatar
Geoff
Posts: 98
Joined: 01 May 2015, 12:21
Location: Marathon County, Wisconsin
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Geoff » 03 Sep 2017, 11:24

I went to the electronics store and bought a mono cable and TRS connector. Soldered it up and plugged it in. No change, Theremino works, PRA does not. Very odd.
Geoff Van Horn

Anchorage and Deadhorse Alaska

User avatar
Geoff
Posts: 98
Joined: 01 May 2015, 12:21
Location: Marathon County, Wisconsin
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Geoff » 03 Sep 2017, 11:37

I just checked my signal with intune. My pulses are upside down! I changed height threshold to -1 and all is fine now. Thanks Steve!
Attachments
Capture.PNG
Capture.PNG (10.54 KiB) Viewed 4511 times
Geoff Van Horn

Anchorage and Deadhorse Alaska

User avatar
Steven Sesselmann
Posts: 661
Joined: 27 Apr 2015, 11:40
Location: Sydney
Contact:

Re: New Sound Card, PRA Not Working

Post by Steven Sesselmann » 03 Sep 2017, 16:14

Simple :)
Steven Sesselmann | Sydney | Australia | gammaspectacular.com | groundpotential.org | beejewel.com.au |

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest